Creaturile mitologice românești care au făcut înconjurul lumii
Mitologia românească este plină de creaturi fantastice de temut, care au ajuns să fie populare în întreaga lume.
Unele din ele sunt atotprezente în filme și cărțile din întreaga lume – cum ar fi vampirii și vârcolacii – altele sunt ceva mai specifice, deși există echivalente ale lor și în alte țări – cum ar fi Bau Bau și balaurii. Mai jos găsești o listă cu cele mai celebre creaturi mitologice românești:
Strigoii și moroii – sau vampirii în general
De regulă, vampirii sunt asociați cu Dracula, iar Dracula cu România, mulțumită scriitorului Bram Stoker. Pe lângă Dracula însă, mai există și legendele cu moroi și strigoi. Despre aceste creaturi se spune că se hrănesc cu sânge de om, dar și cu energia celor din jur. Ele sunt prezente în cărți și filme celebre, cum ar fi seria Academia Vampirilor, scrisă de Richelle Mead, care a primit și o ecranizare în anul 2014. În seria respectivă, moroii reprezintă un soi de familie regală a lumii vampirilor, pe când strigoii sunt inamicii lor.
Celebrii vârcolaci
Există multe legende cu privire la vârcolaci. Pe vremuri, sătenii se temea de ideea că un om se poate preschimba noaptea într-un lup cu trăsături umane, capabil să măcelărească fără oprire. Ba mai mult, se credea și că acești vârcolaci ar avea abilitatea de a înghiți soarele și luna, cauzând ceea ce astăzi știm prea bine că sunt eclipse.
Balaurii (adică un fel de dragoni)
Dintre toți zmeii mitologiei românești, balaurul pare să fie cel mai intimidant. Acesta este descris ca având solzi, trei capete și un corp uriaș. În folclor, se spune despre balauri că obișnuiau să răpească fecioare și prințese, dar și că puteau să dea naștere la furtuni puternice și violente.
Uriașii cât munții
În basmele românești, uriașii au de obicei mărimea munților. Adeseori, ei sunt descriși ca având doar un ochi, asemeni ciclopilor, și cu apucături de canibal adresate oamenilor perfect inocenți. Ei mai poartă și denumirea de jidovi în unele povești.
Căpcăunii din basme
Asemeni balaurilor, despre căpcăuni se credea că răpesc prințese și tinere fecioare. În unele legende, aceștia sunt descriși ca având patru ochi, iar altele drept oameni cu patru picioare și cu cap de câine, capabili să mănânce oameni.
Nelipsitul Bau Bau
Aproape în orice cultură există un soi de Bau Bau. La americani, spre exemplu, există Bogeyman. La noi este Bau Bau sau Omul Negru. El nu este prezent în povești sau basme, dar este o modalitate preferată de părinți pentru a-și speria copiii când aceștia devin obraznici.